Θέμα: Στήριξη των τεχνών και του πολιτισμού μέσω της Επενδυτικής Πρωτοβουλίας για την Αντιμετώπιση του Κορονωιού (Coronavirus Response Investment Initiative) της Ευρωπαικής Ενωσης.

Η εταιρία Απτάλικο Μη Κερδοσκοπικη συνυπογράφει την επιστολή που έχει σταλεί στα Υπουργεία Πολιτισμού, Εργασίας και Ανάπτυξης για το αίτημά μας για χρήση της Επενδυτικής Πρωτοβουλίας για την Αντιμετώπιση του Κορονωιού (Coronavirus Response Investment Initiative) της Ευρωπαικής Ένωσης.

Αθήνα, 14 Απριλίου 2020

Προς:

Κο Ιωάννη Τσακίρη, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κο Ιωάννη Βρούτση, Υπουργό Εργασίας

Κα Λίνα Μενδώνη, Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Στήριξη των τεχνών και του πολιτισμού μέσω της Επενδυτικής Πρωτοβουλίας για την Αντιμετώπιση του Κορονωιού (Coronavirus Response Investment Initiative) της Ευρωπαικής Ενωσης.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Ο τομέας του πολιτισμού είναι απο τους πρώτους που επλήγησαν απο τα μέτρα που ελήφθησανγια την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, και πιθανότατα θα είναι απο τουςτελευταίους (ειδικά σε ο,τι αφορά τις παραστατικές τέχνες) που θα μπορέσουν να επανέλθουνστην κανονική τους λειτουργία μετά την άρση των μέτρων. Οπως γίνεται αντιληπτό και απο τις επιμέρους εκκλήσεις των σωματείων και ενώσεωνεπαγγελματιών σε όλους τους τομείς του πολιτισμού στη χώρα μας, η παρούσα κρίση έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες ζημίες σε έναν κλάδο ήδη ιδιαίτερα επισφαλή ενώ η επιχορήγηση των 15 εκατομμυρίων ευρώ που εξαγγέλθηκε απο το ΥΠΠΟΑ έχει ήδη κριθεί ανεπαρκής για να διασώσει τον χώρο του πολιτισμού και τους επαγγελματίες του.

Γνωρίζουμε οτι μέσω της Επενδυτικής Πρωτοβουλίας για την Αντιμετώπιση του Κορονωιού(CRII), η Ελλάδα θα ωφεληθεί με μία χρηματοδότηση που ανέρχεται σε περίπου 340 εκατομμύρια ευρώ. Δεδομένου οτι οι τέχνες και ο πολιτισμός είναι οι τομείς που έχουν εχθεί ισχυρό πλήγμα, ζητάμε μέρος των χρημάτων που θα προκύψουν απο το CRII να δοθεί άμεσα στους επαγγελματίες του πολιτισμού. Οι τέχνες και ο πολιτισμός είναι ζωτικής σημασίας πεδίο συλλογικής συνύπαρξης με αξία εγγενή, ενώ συμβάλλουν και στην οικονομία της χώρας. Ευελπιστούμε οτι θα κάνετε το άπαν για να προστατέψετε τον χώρο μας απο την καταστροφή. Η παρούσα πρωτοβουλία αποτελεί μέρος συντονισμένης δράσης επαγγελματιών του πολιτισμού και φορέων- μελών του διεθνούς οργανισμού Ιnternational Network for the Performing Arts (IETM) . Εδώ παραθέτουμε επιπλέον προτάσεις για μέτρα όπως έχουν διατυπωθεί απο τον διεθνή οργανισμό ΙΕΤΜ.

Παρακάτω στα συννημένα αρχεία:  το διεθνές δίκτυο για τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες IETM international network for contemporary performing arts σε έμπρακτη αλληλεγγύη προς τα αιτήματα των Ελλήνων εργαζομένων στον πολιτισμό, υπέβαλε επιστολή προς την Ελληνιδα Υπουργό πολιτισμού και τον ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού Κου Ν. Γιατρομανωλάκη παρακινώντας για λήψη πιο δραστικών μέτρων για την επιβίωση και επανεκκίνηση του πολιτιστικού τομέα. Επισυνάπτεται η επιστολή.

Διαβάστηκε 489 φορές