Εργαστήρια

Μία σύντομη ιστορική περιήγηση στις μουσικές που συναντάμε στον ελλαδικό χώρο στην ύπαιθρο και τα αστικά κέντρα. Τεκμήρια αυτής της ιστορικής αναδρομής μας είναι οι ηχητικές καταγραφές δίσκων 78
στροφών αλλά και προφορικές παραδόσεις που έχουν διασωθεί από τα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές-μέσα 20ου.

.

Εργαστήρια>Ρυθμολογία

Κάθε Δευτέρα στις 12:00, ο Λουκάς Μεταξάς στον χώρο "Απτάλικο Room" θα παρουσιάσει το αντικείμενο της ομάδας μελέτης κρουστών που θα ξεκινήσει την Δευτέρα 11 Νοέμβρη 19:00.

Το αντικείμενο του εργαστηρίου αφορά την παραδοσιακή ρυθμολογία χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και Βαλκανίων, με επίκεντρο τον Ελλαδικό χώρο.

Αναλυτικότερα:

 1. Αρχάριους έως ελαφρώς προχωρημένους στα παραδοσιακά κρουστά
 2. Κρουστούς σε όργανα με μπαγκέτες οποιουδήποτε επιπέδου, που θέλουν να ξεκινήσουν να ασχολούνται με όργανα που παίζονται με γυμνά χέρια
 3. Μαθητές που ασχολούνται με άλλου τύπου όργανα ή το τραγούδι που θέλουν να εξοικειωθούν καλύτερα με τον ρυθμό
 4. Επαγγελματίες κρουστούς που θέλουν να διδάξουν, όπου μπορούν να το παρακολουθήσουν ως σεμινάριο τρόπου διδασκαλίας κρουστών.

Κατά την διάρκεια του 1ου κύκλου, θα ασχοληθούμε με διάφορες τεχνικές, ύφος-χειροθεσία, συσχετισμό ρυθμών και τεχνικών διαφόρων λαών, ιστορικά στοιχεία, οργανογνωσία κ.α.

Συντονισμός: Λουκάς Μεταξάς
Πρώτη Συνάντηση: Aptaliko Room, Κωλέττη 9, Εξάρχεια, Σάββατο 9 Νοέμβρη στις 18:00

Εργαστήρια>Θεωρία λαϊκών δρόμων

Το εργαστήριο «Θεωρία της Ανατολικής Μουσικής» επιδιώκει να εξετάσει και να αναλύσει τα θεωρητικά μουσικά συστήματα που περιγράφουν τις τροπικές μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου.

Θα ανιχνεύσει τα κοινά σημεία μεταξύ της Αραβικής και Περσικής μουσικής, της μουσικής της Πόλης, των λαϊκών μουσικών παραδόσεων των γειτόνων χωρών αλλά και του ρεμπέτικου και της βυζαντινής μουσικής.

Απευθύνεται σε σπουδαστές όλων των κατευθύνσεων που έχουν «μεράκι» να εμβαθύνουν θεωρητικά και πρακτικά σε ένα διευρυμένο ρεπερτόριο «Ανατολικής» μουσικής.

Το μάθημα χωρίζεται σε 4 επίπεδα η ύλη των οποίων ενδεικτικά διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ επίπεδο - Εισαγωγή στη θεωρία της τροπικής μουσικής

 • Μικροδιαστήματα στον τόνο
 • Αλλοιώσεις μικροδιαστημάτων
 • Βασικά και δευτερεύοντα 3χορδα-4χορδα-5χορδα
 • Τα γένη των τρόπων
 • Βασικοί τρόποι (Ραστ, Ουσάκ, Χουσεϊνί, Χιτζάζ, Ουζάλ, Χιτζάζ
 • Χουμαγιούν, Ζιργκιουλελί Χιτζάζ,Κιουρντί,Μπουσελίκ, Τσαργκιάχ,)
 • Θεωρητική προσέγγιση- ανάλυση και ερμηνεία ρεπερτορίου
 • Εξοικείωση με ακουστικά παραδείγματα και αναγνώριση των τρόπων σε αυτά.

Β΄ επίπεδο - «Σύνθετοι» ή «Μικτοί» τρόποι.

(Καρτσιγιάρ, Σουζινάκ , Νεβά, Μπεγιάτι, Σαμπάχ, Μπεστενιγκιάρ, Σεγκιάχ, Χουζάμ, Νιχαβέντ, Νικρίζ, Νεβεσέρ)

Γ΄ επίπεδο - «Οικογένειες μακαμιών» - Δ΄ επίπεδο: «Μεταφερμένοι» τρόποι

(Ατζέμ Ασιράν, Φεραχφεζά, Φεραχνάκ, Χιτζασκάρ, Κιουρντιλί

Χιτζασκάρ, Εβίτζαρα, Σεντ αραμπάν)


Το εργαστήριο είναι ομαδικό και έχει διάρκεια 60΄ την εβδομάδα

(ανά επίπεδο) σε ετήσιο κύκλο μαθημάτων.


Διδάσκει: Αχιλλέας Τίγκας

Εργαστήρια>Μουσικά σύνολα

...με τον Αχιλλέα Τίγκα και τη Χαρούλα Τσαλπαρά. Η μουσική του τόπου μας βασίζεται στη μουσική κληρονομιά δυο σπουδαίων θεωρητικών συστημάτων και αποτελεί φυσικό κράμα αυτής της μίξης. Δύο διαφορετικά μέταλλα, με την κατάλληλη αναλογία και στις κατάλληλες συνθήκες χαρίζουν τα ξεχωριστά τους στοιχεία σε ένα νέο μοναδικό μίγμα. Έτσι και το συγκερασμένο δυτικοευρωπαϊκό Ματζόρε Μινόρε σύστημα, στην όσμωσή του με το οθωμανικό σύστημα Μακάμ –το οποίο διασώζει τόσο τη συλλογιστική της βυζαντινής μουσικής όσο και εν μέρει της μουσικής συλλογιστικής του αρχαίου κόσμου- , δημιουργεί τα «υβριδικά» ξεχωριστά μουσικά ιδιώματα του τόπου μας, που δεν είναι άλλος από την ύπαιθρο και τις πόλεις του ελλαδικού χώρου, των Βαλκανίων, της Μ. Ασίας και της βορειοανατολικής μεσογείου ευρύτερα. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα ιδιώματα αυτά χαρακτηρίζονται από πολύ έντονη πρακτική φυσιογνωμία και προφορική διάδοση, γεγονός που ίσως να ευθύνεται κιόλας για τις παρεξηγήσεις και παρανοήσεις ορολογίας. Για τους μουσικούς που διαχειρίζονται τα ιδιώματα αυτά, και ιδιαίτερα για αυτούς που είναι χειριστές συγκερασμένων οργάνων, υπάρχει αρκετά μεγάλη ανάγκη εύρεσης μίας κοινής γλώσσας επικοινωνίας και διασαφήνισης του συστήματος με σκοπό τη μεγαλύτερη κατανόησή του. Αυτό είναι ένα κάλεσμα με σκοπό να μελετήσουμε τα φαινόμενα αυτά μέσω ενός αντιπροσωπευτικού ρεπερτορίου σε μορφή μουσικού συνόλου. Στόχος, να λειτουργήσουμε σα μια πραγματική μουσική «γέφυρα» μεταξύ των δύο κόσμων, να φτάσουμε λίγο πιο κοντά στην απάντηση του αιώνιου ερωτήματος «ποιος είμαι;» αλλά και να νιώσουμε τις πρωταρχικές αξίες της ίδιας της μουσικής, που δεν είναι άλλες από την έκφραση, την ευχαρίστηση και την επικοινωνία! Από το Νοέμβριο ως το Μάιο, κάθε μηνας θα αντιπροσωπεύει και μια διαφορετική οικογένεια Μακαμ - Λαϊκού δρόμου. 

 * Οι συναντήσεις θα γίνονται τέσσερις φορές το μήνα, εκ των οποίων δυο θα προϋποθέτουν την ταυτόχρονη παρουσία όλων των συμμετεχόντων, ενώ στις άλλες δυο το σύνολο θα χωρίζεται σε διαφορετικές ώρες με κριτήριο το συγκερασμό. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να μελετήσουμε καλύτερα τα μουσικά φαινόμενα που συναντάμε, και πώς αυτά προσαρμόζονται στα μουσικά μας όργανα. 

Συντονισμός: Αχιλλέας Τίγκας, Χαρούλα Τσαλπαρά

Πρώτη Συνάντηση: Aptaliko Room, Κωλέττη 9, Εξάρχεια.

Στα πλαίσια των νέων ομάδων μελέτης που εγκαινιάζει το Απταλικο, ο Δημήτρης Μικέλης σε ένα κύκλο εβδομαδιαίων 2ωρων συναντήσεων με σκοπό να παίξουμε κομμάτια από τον αραβικό κόσμο αλλά και να αυτοσχεδιάσουμε με αφετηρία τα αραβικά μακαμια.

Ο Γιώργος Πάνου, αφανής εργάτης του λαϊκού μας τραγουδιού, γεννήθηκε στην Πάτρα και από μικρή ηλικία μεγάλωσε μέσα σε μουσική οικογένεια, κοντά στο περιβάλλον της θειας του, της αείμνηστης Πολύ Πάνου. Η θητεία του κοντά στη Πολύ Πάνου αλλά και στον εγγενή χώρο των λαϊκών μουσικών της εποχής, η κατά καιρούς ενασχόληση του με διαφόρου είδους ρεπερτόρια -αναλόγου εποχής-, ο ενθουσιώδης προσωπικός του χαρακτήρας ως εκτελεστής αλλά και τραγουδιστής, η εκκεντρική παρουσία του και το ξεχωριστό ύφος στο παίξιμο, συνθέτουν το φαινόμενο Γιώργος Πάνου.  Γνώρισε από κοντά και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες της προηγούμενης γενιάς των μπουζουξήδων του ογδόντα όπως Γιώργο Ζαμπέτα, Γιάννη Τατασόπουλο, Κώστα Καπλάνη, Νίκο Καρανικόλα και άλλους αλλά και καλλιτέχνες όπως Ανδρέα Ζακυνθινάκη, Άρη Σαν, ‘’Μικρό Τσιγγάνο’’, Νίκο Παπαδάτο στην Αμερική και πλείστους όσους στην Ελλάδα. Έχει επίσης συνεργαστεί με πολλούς παλιούς ρεμπέτες (Σωτηρία Μπέλλου, Ρένα Ντάλια, Παναγιώτη Μιχαλόπουλο, Χοντρό Νάκο κ.α) . Η δημιουργία αυτής της ορχήστρας πρόεκυψε για να αναδείξει και να πλαισιώσει-στηρίξει τον αειθαλή μουσικό και άνθρωπο πάνω απ΄όλα Γιώργο Πάνου, με την από καρδίας πρωτοβουλία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ‘’ΑΠΤΑΛΙΚΟ’’. Τιμούμε τους ανθρώπους αυτούς και συνεχίζουμε να διαδίδουμε το έργο τους.

Εργαστήρια>Αυτοσχεδιασμός

Ένα ομαδικό εργαστήριο με όργανα και φωνές για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων μας μέσα από αυτοσχεδιαστικούς κύκλους, πολυρυθμία, μινιμαλιστικές προσεγγίσεις και επαναπροσδιορισμούς, στην αναζήτηση της Μούσας. Νέες τεχνικές και μια καθολική το κατά δύναμιν προσέγγιση, δίνουν στους συμμετέχοντες έναν αμφίδρομο ρόλο. Διδάσκουν και διδάσκονται από τους συμπαίκτες τους. Στο 2ωρο αυτό προσπαθούμε να ανακαλύψουμε και όχι να μάθουμε μέσω πληροφορίας, τον ατονισμό, την τροπική σκέψη, την εκ δυνάμεως αφαιρετικότητα, τη γεωμετρία της αρμονίας και πολλές λεπτές έννοιες με σκοπό να ενεργοποιηθεί η προσωπική μας ταυτότητα.

Συντονισμός: Αντώνης Απέργης
Συνάντηση: Aptaliko Room, Κωλέττη 9, Εξάρχεια, κάθε Πέμπτη 7 στις 19:30
Περισσότερες πληροφορίες: +30 698 2853072 (Αντώνης)

Τμήματα Ατομικών Μαθημάτων