fbpx

Μάριος Παπαδέας

Ο Μάριος Παπαδέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σε ηλικία 4 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και θεωρίας της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο. Παράλληλα, συμμετείχε σε συναυλίες, τραγουδώντας μαζί με τον αδελφό του, Δημήτρη, στο παιδικό μουσικό σύνολο του πατέρα τους, Νίκου Παπαδέα, με την επωνυμία Απολλώνιοι και Unipop, όπου συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Μαρίζα Κωχ, Δόμνα Σαμίου , Ευγένιος Σπαθάρης, κ.ά.. Στην ηλικία των 7 ετών μελετά το σαντούρι κοντά στον Τάσο Διακογιώργη. Το ίδιο έτος, και για πέντε συνεχόμενα έτη, συμμετέχει στο μουσικοθεατρικό θίασο Παιδικό Πολυθέαμα, ως μουσικός και ηθοποιός. Συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του με μαθήματα drums κοντά στον Σπύρο Κασφίκη, και εν συνεχεία κλασσικών κρουστών και θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών με τον κ. Κοραζίνο.

Γράφει τα πρώτα τραγούδια του στην ηλικία των 14 χρόνων, ασχολείται με τον πρωταθλητισμό και αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδος στην κατηγορία νέων στην ιστιοσανίδα. Από τα 20 χρόνια του δίνει παραστάσεις ως τροβαδούρος, παίζοντας παραδοσιακή μουσική στο «δρόμο» στα ελληνικά νησιά, στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Συνθέτει μουσική για θεατρικά έργα (Αριστοφάνη, Ευρυπίδη, Διονυσίου Σολωμού, Μάνου Βενιέρη, Robin Sort), οργανώνει παραδοσιακές ορχήστρες και πραγματοποιεί σειρές συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Δίδαξε σαντούρι στα Τ.Ε.Ι. Άρτας, στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου, στο παράρτημα Αμαρουσία του Ελληνικού Ωδείου και στο Δημοτικό Ωδείο Πάτρας. Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμους καλλιτέχνες, ξένους: Bob Brozman, Mohammad Esmaeli, Madjid Kiani, Gerardo Nunez, Yangqin Zhao, και έλληνες: Ηλίας Ανδριόπουλος, Αλέκος Αραπάκης, Γλυκερία, Νίκος Δημητράτος, Γιώργος Κατσαρός, Λουκιανός Κελαηδόνης και Άννα Βαγενά (στο θεατρικό «Αγγέλα Παπάζογλου», Γιώργος Κόρος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, Ζωρζ Πιλαλή, Δόμνα Σαμίου, Νίκος Σαραγούδας, Ευγένειος Σπαθάρης κ.α.

Επίσης έχει πολυάριθμες εμφανίσεις στην τηλεόραση από το 1979 εώς σήμερα (Ο κόσμος της μουσικής , Συν και Πλην ,Στην υγειά μας ,Έχει γούστο κ.α.) καθώς και στο ραδιόφωνο.
Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει την Santouristas Band μια πολυάριθμη ορχήστρα με την οποία λαμβάνει μέρος σε συναυλίες και λοιπές εκδηλώσεις παίζοντας παραδοσιακό ρεπερτόριο από όλη την Ελλάδα αλλά και τις δικές του συνθέσεις.

Συμμετοχές σε φεστιβάλ

2001 φεστιβάλ στον απόδημο ελληνισμό (Μελβούρνη)
2002 Ηρώδειο με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου , Ελευθερία Αρβανιτάκη
2002 φεστιβάλ στη Ρουμανία με Λ. Κελαηδόνη
2002 cite de la mousique (Paris)
2003 WOMAD FESTIVAL (Αδελαϊδα)
2003 International santour festival (Iran)
2003 Παγκόσμιο συνέδριο σαντουριού (Ελβετία)
2003 Κονσέρτα (Τσεχία , Ουγγαρία , Σλοβακία)
2004 φεστιβάλ κρουστών (θέατρο Πέτρας)
2004 φεστιβάλ Σύμης
2005 Hondura y delirio Granada φεστιβάλ ρεμπέτικο και flamenco Andaluz
2006 Μέγαρο μουσικής Φεστιβάλ κρουστών
2007 φεστιβάλ φολεγάνδρου
2008 Οργανωτής της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Σαντουριών στην Αγία Παρασκευή

Προσωπικές συνθέσεις σε θεατρικά έργα:

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ: Βάτραχοι , Όρνιθες , Ειρήνη , Πλούτος , Νεφέλες
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ: Ελένη
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ: Ελεύθεροι Πολιορκημένοι
ΜΑΝΟΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Παλιατζούρες
ROBIN SORT: Κόκκινα Παπούτσια

Δισκογραφία:

Που να βρω γυναίκα να σου μοιάζει(2008) LEGEND
ένα αμάν κι ένα σαντούρι (2004) MUSIC CORNER
Της αγάπης τα καμώματα (2001) LEGEND
Μπαμ (Ν. Παπαδέας, 1981) COLUMBIA
Ο φεγγαροβιόλης στη γη (Ν. Παπαδέας, 1978)

 

Διαβάστηκε 4813 φορές

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λουκάς Μεταξάς Αντώνης Αινίτης »