fbpx

Καρελλάς Γιώργος

Λαϊκά Όργανα.
Διατρέχουν το χώρο και το χρόνο, αποκαλύπτοντας όχι μόνο την αισθητική, την εφευρετικότητα, το μεράκι του δημιουργού τους, αλλά και τα σύμβολα και τα ήθη μιας μνήμης συλλογικής, με απύθμενο πολιτισμικό βάθος. Περιδιαβαίνοντας τα στενάκια του "Ψυρρή", της συνοικίας όπου κάποτε σεργιανούσαν οι μάγκες, οι κουτσαβάκηδες και οι μόρτες, στην οδό Λουκά Νίκα 14 συναντάμε το οργανοποιείο του Γιώργου Καρελλά, που στήθηκε το 1992 με μεράκι και προοπτική για να υπηρετήσει την τέχνη και την έρευνα της οργανοκατασκευής.

Η πολύχρονη εμπειρία του συνδυαζόμενη με την ακόρεστη διάθεση για δημιουργία και την καλλιτεχνική του φαντασία, εγγυώνται την κατασκευή χειροποίητων λαϊκών οργάνων υψηλών τεχνικών προδιαγραφών και αισθητικής τελειότητας.
Η ιστορία του Γιώργου Καρελλά ξεκινά από πολύ παλιά. Ήταν δεν ήταν 10 χρονών, όταν πρωτομαθήτευσε στον παππού του, ο οποίος καταπιάνονταν με τις ξυλοκατασκευές. Κρασοβάρελα, σκάφες, ξύλινα κουτάλια, σαμάρια κ.τ.λ. βγαίνανε από τα χέρια του σε τέλεια μορφή. Κοντά σε αυτόν λοιπόν απόκτησε την έφεση για επεξεργασία του ξύλου, στοιχείο που τον συνόδευσε σε όλη την μετέπειτα ζωή του. Η παιδική του περιέργεια τον έφερε σε πρώτη επαφή με τον ήχο, και στο σχολικό μάθημα της χειροτεχνίας κατασκεύασε το πρώτο του "τσαφάρι" (φλογέρα) από απομεινάρια καλαμιών. Οι συγκυρίες τον έφεραν σε επαφή με πλείστες εμπειρίες γύρω από την οργάνωση του ήχου. Σ' αυτό, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι ώρες που ξόδευε μετά το σχολείο στο παρακείμενο μοναστήρι. Καθώς οι καλόγεροι χτυπούσαν το σήμαντρο με χτύπο διαφορετικό ανάλογα με τη λειτουργία που ήθελαν να αναγγείλουν, η περιέργειά του για τον ήχο του ξύλου, το βάθος και την έκτασή του, το ηχόχρωμά του σε σχέση με τους ρυθμούς μεγάλωνε. Η αναγκαστική μετανάστευση τον οδήγησε στην αγκαλιά της επαγγελματικής οργανοκατασκευής, στο οργανοποιείο του θείου του , στην Αθήνα.
Μετά από 15 χρόνια επίπονης και ασταμάτητης εργασίας και ενόσω η εμπειρία του αγκαλιάζει πλέον το μεγαλύτερο φάσμα της οργανοκατασκευής, αποφασίζει, σίγουρος πια για τις ικανότητές του, να στήσει το δικό του εργαστήρι. Έκτοτε, ανήσυχος και εφευρετικός, θα αφοσιωθεί με πάθος στην αναζήτηση επιπλέον γνώσεων πάνω στα στοιχεία φυσικής ακουστικής και ξυλογνωσίας. Με αυτό το εφόδιο, με μεράκι και τον ανάλογο σεβασμό στις παραδοσιακές τεχνικές, έδωσε νέα ώθηση στην κατασκευή των λαϊκών οργάνων και το δικό του στίγμα στο χώρο.
Στην παρούσα φάση, ανταποκρινόμενος στα μηνύματα και τις απαιτήσεις της εποχής μοιράζεται το χρόνο του ανάμεσα στην απασχόληση στο εργαστήρι και στη διδασκαλία - έρευνα της οργανοκατασκευής, την οποία υλοποιεί στην Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων όπου εργάζεται ως καθηγητής.

Οι συνεργάτες του Γεώργιου Καρελλά.

Γιώργος Παράσxος
Ο Γιώργος Παράσχος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Από το 1964 μέχρι το 1968 σπούδασε Μαθηματικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Καθώς δούλευε στο κατάστημα ασημικών της οικογένειας άρχισε να ενδιαφέρεται για την κατασκευή πνευστών οργάνων. Το 1980 αποφάσισε να αφοσιωθεί πλήρως στο αντικείμενο ιδρύοντας την Παράσχος πνευστά μουσικά όργανα Ο.Ε. Έκτοτε ανέπτυξε τις δραστηριότητές του στην επισκευή, την κατασκευή και εμπορεία πνευστών μουσικών οργάνων. Το 1982 κατασκευάζεται το πρώτο πλήρως χειροποίητο ασημένια φλάουτο, που ξεχώρισε για την άψογη ποιότητα του, και αγοράστηκε από τον 1ο φλαουτίστα της Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών. Από τότε στην Παράσχος Ο.Ε. έχουν κατασκευαστεί με επιτυχία πολλά στον αριθμό μουσικά όργανα και έχουν μελετηθεί και εφαρμοστεί νέες μέθοδοι για την εξέλιξη του ήχου. Τα Ξύλινα προϊόντα είναι το πιο πρόσφατο στάδιο αυτής της συνεχιζόμενης πορείας, που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 1999. Η διαδικασία της παραγωγής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στη αυτοματοποίηση, που καλύπτει όλα τα βασικά στάδια της κατασκευής, σε συνδυασμό με τις χειρωνακτικές εργασίες. Η υψηλή ποιότητα των προϊόντων, που είναι και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι όλα τα μέλη της εταιρείας είναι εξαιρετικοί μουσικοί, έχει ήδη οδηγήσει στη δημιουργία ομάδας "Οπαδών" από πλέον εξέχοντες μουσικούς ανά τον κόσμο. Το εμπορικό τμήμα της εταιρείας το διαχειρίζεται η Μαρία Παράσχου, σύζυγος του Γεωργίου Παράσχου. Επιπλέον η Παράσχος Ο.Ε. έχει συμβάλει πάρα πολύ στην αρχαιολογική έρευνα της μουσικής με την κατασκευή ενός πλήρους λειτουργικότητας αντίγραφο της «Ύδραυλις», αρχαίο ελληνικό μουσικό όργανο του 3ου αιώνα π.Χ., προκάτοχο του εκκλησιαστικού οργάνου. Παρασχος Ο.Ε. • Μαντινείας 13-15, 162 31 Βύρωνας - Αθήνα. Τηλ. 2107669161, 2107661489 Fax 2107600414

Κωνσταντίνος Τασχουνίδης
Ο Μουσικός οίκος ΤΑΣΧΟΥΝΙΔΗ είναι μία επιχείρηση που ξεκίνησε τη δραστηριότητα της στην Ελλάδα το 1989. Ιδρυτής της είναι ο Κώστας Τασχουνίδης, ο οποίος ειδικεύθηκε στον τομέα του πιάνου γιά πολλά χρόνια στη Γερμανία. Το 1985, μετά από πολυετείς σπουδές στο πιάνο, πήγε στη Νυρεμβέργη στο LANGLAU όπου και ξεκίνησε τις σπουδές ως κατασκευαστής, συντηρητής και χορδιστής πιάνων, στο γνωστό εργοστάσιο κατασκευής πιάνων W.HOFFMANN και στο εξειδικευμένο εργαστήρι επισκευής πιάνων τού F.STEINBAUER. Παράληλα φοίτησε στο μοναδικό στη Γερμανία σχολείο τεχνών, κατασκευής πιάνων καί τσεμπάλων MUSIKINSTRUMENTE BAUSCHULE στο LUDWIGSBURG. Μετά από πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση τρισήμισι ετών πήρε το πτυχίο του κατασκευαστή - συντηρητή πιάνων παίρνοντας το πρώτο βραβείο του επιμελητηρίου HANDWERKSKAMMER βόρειας Βαυαρίας. Στη συνέχεια παρακολούθησε εξειδικευμένους τομείς κατασκευής και λειτουργίας πιάνων στο εργοστάσιο EUTERPE στο LANGLAU. Το 1988 γίνεται μέλος του BDK, Γερμανικού συνδέσμου κατασκευαστών πιάνων. Το 1989 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα ανοίγοντας το εργαστήρι επισκευής πιάνων, έχοντας ταυτόχρονα συνεργασία με το μεγαλύτερο Ελληνικό μουσικό οίκο στον τομέα service - χορδισμάτων πιάνων. Το 1998 επέκτεινε τις δραστηριότητες και στον εμπορικό τομέα, ανοίγοντας παράλληλα με το εργαστήριο μία σημαντική έκθεση πώλησης πιάνων και άλλων μουσικών οργάνων. Μουσικός οίκος ΤΑΣΧΟΥΝΙΔΗ • Σκευοθήκης 1, 185 34 Πειραιάς - Τηλ. 2104132715, Fax 2104102485, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Νικόλαος Διπλάρης
Δίπλωμα Πλαγίαυλου με βαθμό Άριστα έτος 2003 (Μουσική Σχολή Ηχοσύνθεση). -Πτυχίο Αρμονίας με βαθμό Άριστα έτος 1995 (Ιωνικό Ωδείο). -Πτυχίο επισκευής και συντήρησης πνευστών μουσικών οργάνων (repair stage certificate) από την H.Selmer & Cie της Γαλλία έτος 1992. -Τεχνικός Συντηρητής Πνευστών Μουσικών Οργάνων στην εταιρεία Π. Μιχαλιτσιάνος κατά τα έτη 01/12/1991 έως 15/02/1993. - Τεχνικός υπεύθυνος, τμήματος Συντήρησης Πνευστών Μουσικών Οργάνων στην εταιρεία Φ. Νάκας από 01/12/1994 έως 31/12/2002. -Ατομική επιχείρηση από 15/01/03 έως σήμερα. - Συμμετοχή στην δισκογραφία ως φλαουτίστας με συνθέτες όπως: Ν.Μόσχος, Ν.Ξύδης,Φ.Πέριστερης, Μίνος Μάτσας, Αντωνίου, κ.α. -Διδασκαλία Πλαγίαυλου από 3/10/2003 εώς και σήμερα στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου. - Από το 2003 διδάσκει ως εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό (ΕΡΔΥΠ) στο Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στο τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων

Λουκά Νίκα 14
10554 (Ψυρρή)
Αθήνα
Τηλ & Fax : 2103225963
Web-site: www.karellas.gr
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαβάστηκε 1689 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καρβούνης Γιάννης Καρυστινός Δημήτρης »