ρεμπέτικο φόρουμ

Τελευταία νήματα
 1. Ανάμεσα σε άλλα αυτό νου τράβηξε την προσοχή :
  " Έχω τέσσερα πρότζεκτ στα σκαριά» μου εκμυστηρεύεται. «Το πρώτο –και σημαντικότερο αυτή τη στιγμή– είναι ένα Κέντρο Συλλογής και Διατήρησης της Ελληνικής Δημοτικής Μουσικής. Θέλω να φέρω όλη τη συλλογή μου, όλο το αρχείο μου με δίσκους 78 στροφών από την Αμερική και να το εγκαταστήσω στην Ελλάδα. Να μετακομίσω εδώ κι ο ίδιος. Να στήσω ένα κέντρο έρευνας όπου θα δουλεύουμε όλοι, εθελοντές και μη, και θα διαδίδουμε τη δημοτική μουσική με το ζήλο των ευαγγελιστών», λέει γελώντας κι αναφερόμενος στους Αμερικανούς πάστορες και πιστούς που εργάζονται ακατάπαυστα για τον προσηλυτισμό χιλιάδων χριστιανών και μη στη δική τους, δογματική ανάγνωση της θρησκείας.

  «Θα είμαστε μια ομάδα παράλογων εμμονικών που θα μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ της συλλογής, της ψηφιοποίησης, της διατήρησης και της διάδοσης – στην Ελλάδα και το εξωτερικό – της δημοτικής μουσικής, με δημόσια προγράμματα επιμόρφωσης τόσο στην Αθήνα όσο και αλλού, με βάση μικρότερα, τοπικά κέντρα». Ο δήμος Ανατολικών Ζαγορίων έχει ήδη κινητοποιηθεί για να βρει κάποιο χώρο για ένα τέτοιο κέντρο όπου θα στεγάζεται αρχείο τοπικής, ηπειρώτικης μουσικής. Τώρα ο Κρίστοφερ ψάχνει για έναν χώρο (και χορηγίες) για να στεγάσει το βασικό όραμά του στην Αθήνα."
  Αναρωτιέμαι εάν εξακολουθεί να το θέλει ή τον φρίκαρε η Ελληνική γραφειοκρατία; :slight_smile:

  2 posts - 2 participants

  Διαβάστε όλο το νήμα

 2. Χαιρετε συμφορουμιτες!
  Τα τελευταία δύο χρόνια που ασχολούμαι με το ρεμπετικο έχω αγαπήσει πολύ τον τζούρα. Όμως εκτός από τα γνωστά τραγούδια που ξέρουμε και αγαπάμε (Βαμβακάρης, μουφλουζέλησ και τα λοιπά) τελευταία έχω χτυπήσει τοίχο. Ποια αλλά τραγούδια και δημιουργοι προπολεμικα έχουν καταγραφεί και ηχογραφηθεί για τον τζούρα?

  16 posts - 4 participants

  Διαβάστε όλο το νήμα

 3. Μέσα από την αναστάτωση που δημιούργησε ο κορονοϊός φάνηκε καθαρά πόσο λίγα πράγματα είναι γνωστά στον κόσμο και στους κάθε λογής υπεύθυνους για την πραγματικότητα των ανθρώπων του μουσικού λαϊκού πολιτισμού.
  Ποιοι και πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;
  Γιατί είναι “αόρατοι” στα μάτια των θεσμών;
  Η παρούσα έρευνα επιδιώκει να ανιχνεύσει τις ιδιότητες και τις ανάγκες της κοινότητας των μουσικών που σχετίζονται με μουσικά ιδιώματα του ελλαδικού χώρου, των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. Αρχικός σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να μαζέψουμε τουλάχιστον 400 ολοκληρωμένες απαντήσεις μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η καταγραφή όσο περισσότερων μελών της κοινότητας γίνεται.
  Ας στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την προσπάθεια να φανερωθεί η οικονομική και κοινωνική προσφορά μας.

  Η Ομάδα Δημιουργίας του Ερωτηματολογίου:

  Χρυσούλα Κεχαγιόγλου - μουσικός
  Σοφία Λαμπροπούλου - μουσικός
  Χαρούλα Τσαλπαρά - μουσικός/ΑΠΤΑΛΙΚΟ ΑΜΚΕ
  Κωνσταντίνα Καραμέρη - Νομική Σύμβουλος
  Γιάννης Σκλιάς - Στατιστικολόγος
  Ηρωδίων Σουλόπουλος - Τεχνικός Δικτύων & Ιστοσελίδων/ΑΠΤΑΛΙΚΟ ΑΜΚΕ

  Συμμετάσχετε στην έρευνα πατώντας εδώ

  2 posts - 2 participants

  Διαβάστε όλο το νήμα

 4. https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=3410

  τουλάχιστον σημαντική εξέλιξη, το νέο μόλις κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Δεν ξέρω λεπτομέρειες αλλά φαντάζομαι ότι μεγάλο μέρος της κίνησης οφείλεται στην (συνολική: συγγραφική, εκπαιδευτική και μουσική / καλλιτεχνική) δουλειά του Δ. Μυστακίδη (@dimitris_mystakidis).

  (δεν ξέρω αν είναι ο σωστός τόπος εδώ που το έβαλα, σαν “δημοσίευση” μου φάνηκε ταιριαστό)

  3 posts - 3 participants

  Διαβάστε όλο το νήμα