- Λεπτομέρειες
- Συντάκτης: Aptaliko Events
- Κατηγορία: books
- Εμφανίσεις: 84
Η κοινή θέση όλων, ότι το ρεμπέτικο τραγούδι υφ’ οιανδήποτε μορφή του, δεν είναι δημιούργημα αγροτικών πληθυσμών αλλά δημιούργημα κοινωνικών στρωμάτων που ζουν και αναπτύσσονται σε νεοδημιούργητους αστικούς χώρους, μας παρέπεμψε - εξ αντικειμένου - στην αναζήτηση περιοχών του ελληνισμού όπου πραγματοποιήθηκαν - ιστορικά - τέτοιες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις Ελλήνων (...)
Η ιστορική περιήγηση οδηγούσε με ακρίβεια στην Σμύρνη και δευτερευόντως στην Κωνσταντινούπολη των αρχών του 19ου αιώνα, όπου άρχισε να συγκεντρώνεται ελληνικός πληθυσμός - πέρα των γηγενών - από πολλά μέρη του ελληνισμού - απελευθερωμένου και μη - μετά την Επανάσταση του 1821 και στη δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους, το 1832 (...)
Η προσέγγιση της ζωής των συγκεκριμένων προσώπων, ερμηνευτών, μουσικών, δημιουργών, οδήγησε γρήγορα στο συμπέρασμα, για την ποικιλία κοινωνικής και οικονομικής προέλευσης, κάτι που εύκολα ανέτρεπε την τουλάχιστον ανιστόρητη άποψη για υπόκοσμο, κοινωνικό περιθώριο, λούμπεν προλεταριάτο κ.α. σχετικά, που διαμόρφωσαν την αιχμή του δόρατος της συντηρητικής κατεστημένης άποψης.
Η διάχυση του χώρου του ρεμπέτικου μέσα στην κοινωνική πυραμίδα αφορούσε σ’ όλες τις οικονομικές βαθμίδες καθέτως και οριζοντίως, όχι μόνο στη φάση της γέννησης αλλά και σε όλα τα επόμενα στάδια ανάπτυξης. Συνδέθηκε δε, και αυτό πρέπει να κριθεί σήμερα ως το σημαντικότερο στοιχείο, με την μεγάλη, πρωτοφανή, θα λέγαμε, για τα παγκόσμια δεδομένα, κινητικότητα του ελληνικού πληθυσμού (...) (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)
ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
ΑΡΘΡΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΙΑΛΟΓΟΙ
- Λεπτομέρειες
- Συντάκτης: Aptaliko Events
- Κατηγορία: books
- Εμφανίσεις: 85
Όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα το 1966, αγνοούσα όλη σχεδόν την ελληνική μουσική και δεν ήξερα λέξη Ελληνικά. Ταξίδεψα στην επαρχία από δω κι' από κει, πέρασα αρκετό καιρό στην Κρήτη κι' ανακάλυψα την δημοτική μουσική και τους χορούς, αλλά εγκαταστάθηκα στην Πλάκα, γι' αυτό και γνώρισα καλύτερα την μουσική της πόλης. Δεν μπορώ να πω ότι κατέληξα με ενστικτώδικη βεβαιότητα στα τραγούδια, που θα θεωρούσα σήμερα "κλασσικά ρεμπέτικα". Χρειάστηκε να περάσουν μήνες για ν' αρχίσω να ξεχωρίζω και να ταξινομώ τα διάφορα είδη της λεγόμενης "λαϊκής" μουσικής, της μουσικής του λαού των πόλεων δηλαδή, σ' αντίθεση με τη "δημοτική" μουσική της επαρχίας. [...] (Από την έκδοση)
1. Πώς την βρήκα με το ρεμπέτικο
2. Ο Πειραιάς στα 1920 - ο δρόμος αρχίζει
3. Ο κόσμος ενός ρεμπέτη - Μάρκος Βαμβακάρης
4. Οι Καλές μέρες του ρεμπέτικου - Σμυρνέϊκο και Πειραιώτικο
5. Το γαϊδουροκαλόκαιρο των ρεμπέτικων - τα χρόνια του πολέμου κι ο Τσιτσάνης
6. Η ραχοκοκκαλιά των ρεμπέτικων, δρόμοι και τρόποι
7. Μια ματιά προς τα πίσω και τρία σημάδια πάνω σ' ένα προσωπικό δρόμο
8. Τα τραγούδια
9. Χειρόγραφα: Λελάκης, Τσιτσάνης, Μοσχονάς, Βαμβακάρης
10. Παράρτημα: Δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου για το ρεμπέτικο τραγούδι 1947-1976
11. Αλφαβητικό ευρετήριο των τραγουδιών των τραγουδιών από τον πρώτο τους στίχο
- Λεπτομέρειες
- Συντάκτης: Aptaliko Events
- Κατηγορία: books
- Εμφανίσεις: 94
Η εργασία αυτή καταγράφει βιβλιογραφικά και σχολιάζει με συντομία όσα δημοσιεύματα βρέθηκαν από το 1942 μέχρι και το 1968. Τα δημοσιεύματα αυτά αφορούν όχι μόνο το ρεμπέτικο αλλά και το μπουζούκι, το ζεϊμπέκικο, τους λαϊκούς συνθέτες καθώς και τη προσπάθεια Χατζιδάκι - Θεοδωράκη.
Tα πρώτα δημοσιεύματα για τα ρεμπέτικα - χωρίς να λείπουν και μερικά παλαιότερα - αρχίζουν, νομίζω, την περίοδο της κατοχής, η μεταπολεμική όμως περίοδος μέχρι το 1968 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί ξεκινάει, κορυφώνεται και κλείνει με τρία σημαντικά γεγονότα: το Φεβρουάριο του 1949 ο Μάνος Χατζιδάκις καθιερώνει το ρεμπέτικο στους αστούς, με τη γνωστή διάλεξη το 1960 ο Μίκης Θεοδωράκης επιβάλλει με τον «Επιτάφιο» το ρεμπέτικο στους αριστερούς και το 1968 ο Ηλίας Πετρόπουλος πρωτοεκδίδει τα «Ρεμπέτικα Τραγούδια», σταθμό στη μελέτη και καθιέρωση του ρεμπέτικου.
Η εποχή αυτή αποτελεί την πρώτη περίοδο μελέτης του ρεμπέτικου, μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τη, σχεδόν ιεραποστολική, προσπάθεια να επιβληθεί το τραγούδι αυτό στην κοινή συνείδηση σαν γνήσιο λαϊκό δημιούργημα και σαν το τελευταίο κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης.
Μια νέα περίοδος αρχίζει από το 1968 και συνεχίζεται ως τις μέρες μας: το ρεμπέτικο άρχισε ήδη να γίνεται αντικείμενο σοβαρότερης μελέτης. Στην εργασία που ακολουθεί καταγράφονται βιβλιογραφικά και σχολιάζονται με συντομία όσα δημοσιεύματα μπόρεσα να βρω από το 1942 μέχρι και το 1968. Λείπουν, βέβαια, πολλά, αλλά το πρώτο βήμα έγινε.
Τα δημοσιεύματα αυτά αφορούν όχι μόνο το ρεμπέτικο αλλά και το μπουζούκι, το ζεϊμπέκικο, τους λαϊκούς συνθέτες, καθώς και την προσπάθεια Χατζιδάκι- Θεοδωράκη. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)
- Λεπτομέρειες
- Συντάκτης: Aptaliko Events
- Κατηγορία: books
- Εμφανίσεις: 96
Η συγγραφέας του βιβλίου είναι η κόρη του μεγάλου δημιουργού Κατερίνα Ζαμπέτα, ενώ την επιμέλεια έχει ο δημοσιογράφος και μουσικός παραγωγός Γιώργος Τσάμπρας. Στο νέο αυτό βιβλίο η κόρη του παρουσιάζει τον άνθρωπο Γιώργο Ζαμπέτα και τις άγνωστες πτυχές του, τόσο μέσα στον οικογενειακό κύκλο όσο και στη δουλειά του όπως τις έζησε η ίδια.
Ο τίτλος του βιβλίου είναι από το γνωστό τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα και σύμφωνα με τα λεγόμενα της κόρης του ένα από τα αγαπημένα του που τραγουδούσε στο τέλος της ζωής του εκφράζοντας έτσι την πικρία του για όσους τον είχανε ξεχάσει
Τι σημαίνει να είσαι παιδί και να μεγαλώνεις δίπλα σ' έναν δημιουργό, την ώρα που εκείνος διαμορφώνει το έργο που εντέλει φτάνει να αποτελεί ιστορία του ελληνικού τραγουδιού; Πώς βλέπει κανείς τον κόσμο του τραγουδιού, μεγαλώνοντας μέσα σ' αυτόν, χωρίς να "ανήκει" σ' αυτόν; Τι σημαίνει για τη ζωή του μια τέτοια εμπειρία;
Ο Γιώργος Ζαμπέτας γεννήθηκε το 1925 και μεγάλωσε στην Ελλάδα του Αιγάλεω, της Κατοχής και του Εμφυλίου. Η διαδρομή του στο τραγούδι, κράτησε κοντά 40 χρόνια. Σχεδόν παράλληλα με τα πρώτα τραγούδια του, γεννήθηκε η κόρη του Κατερίνα. Είκοσι χρόνια μετά τη φυσική απουσία εκείνου -κι ενώ τα τραγούδια του περπατούν επάξια μόνα τους και φαίνεται να κερδίζουν στον χρόνο- εκείνη μπήκε στη διαδικασία να ψάξει μέσα της, να αναλογιστεί όσα έζησε...
Βλέποντας σαν "ψυχογράφημα" την ανασύσταση των εμπειριών της. Έτσι ξεκίνησαν όλα..
- Λεπτομέρειες
- Συντάκτης: Aptaliko Events
- Κατηγορία: books
- Εμφανίσεις: 100
Όλα τα τραγούδια του Γ. Παπαϊωάννου που περιέχονται στο βιβλίο αυτό, είναι διασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να εκτελεστούν τόσο απ' το τρίχορδο μπουζούκι όσο και απ' το τετράχορδο.
Η παρουσίαση τους γίνεται με το κλασικό σύστημα σημειογραφίας (νότες) με τη συνοδεία ταμλατούρας (ΤΑΒ) για όσους θέλουν ν' ασχοληθούν πρακτικά. (Από την εισαγωγή της έκδοσης)
1 Φαληριώτισσα
2 Πρίν το χάραμα μονάχος
3 Τι τα θέλεις τα λεφτά
4 Άνοιξε - άνοιξε
5 Πέθανε ο Περικλής
6 Ο καψούρης
7 Σου'χα χαρίσει την καρδιά
8 Σβήσε το φώς να κοιμηθούμε
9 Καπετάν Ανδρέας Ζέππος
10 Βαδίζω και παραμιλώ
11 Της Ζέας το λιμάνι
12 Ο μπουφετζής
13 Ξανθιά μοδιστρούλα
14 Καραμπιμπερίμ
15 Το καλογεράκι
16 Βαγγελίτσα
17 Είμαστε φίλοι
18 Πως θα περάσει η βραδιά
- Λεπτομέρειες
- Συντάκτης: Aptaliko Events
- Κατηγορία: books
- Εμφανίσεις: 84
Το παρόν εγχείρημα επιχειρεί να καλύψει, στο μέτρο του εφικτού, ένα μεγάλο κενό που παρουσιάζει η έρευνα για το ρεμπέτικο τραγούδι, καθώς δεν υφίσταται ανάλογη - συστηματική, εκτεταμένου χρονικού εύρους και με αξιώσεις επάρκειας- βιβλιογραφική εργασία. Η μετά χείρας συγκομιδή -ελληνόγλωσσων, κυρίως, αλλά και ξενόγλωσσων- δημοσιευμάτων, άρθρων και βιβλίων εκκινεί από τη λεγόμενη "προϊστορία" του ρεμπέτικου, δηλ. την περίοδο των καφέ αμάν (1873), και καταλήγει στο τέλος του 2001. Για λόγους πρόσθετης πληροφόρησης η βιβλιογραφία είναι σε μεγάλο ποσοστό σχολιασμένη και στα οικεία λήμματα έχουν ενσωματωθεί αυτούσια αποσπάσματα δυσεύρετων ή σημαινόντων πρωτοτύπων κειμένων. Σε κάθε περίπτωση, η παρούσα κατάθεση συνιστά μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής και τιθάσευσης του σχετικού υλικού: συγκεντρώνοντας σε ενιαίο σώμα τη διάσπαρτη βιβλιογραφία και φέρνοντας στο φως πληθώρα αθησαύριστων δημοσιευμάτων, ελπίζεται ότι προσφέρει μια επαρκή βάση εκκίνησης -και δεδομένων- για όποιον θέλει να προσεγγίσει το ρεμπέτικο τραγούδι.